Hormonen

Hormonen zijn stoffen die lichaamscellen opdrachten geven. Voortdurend worden er signalen afgegeven waarop het lichaam de benodigde hormonen aanmaakt. Als je gehaast bent of gespannen worden de hormonen daarop afgestemd, is het lichaam in beweging of ben je voortdurend in kunstlicht dan heeft dat ook invloed op het hormoonsysteem.

Hiermee wordt duidelijk dat het hormonale systeem in de huidige tijd behoorlijk op de proef wordt gesteld. Denk hierbij aan de voeding en chemische toevoegingen, spanningen in de relatie, te weinig daglicht, slecht slapen en vermoeidheid. Het hormonale systeem kan daardoor uit balans raken. Dit kan zich vertalen in allerlei klachten, zoals problemen gedurende de menstruele cyclus, onvruchtbaarheid, overgangsklachten, schildklier problemen en burn-out.

Onze leefstijl bepaalt voor een belangrijk deel in hoeverre onze hormonen in staat zijn ons lichaam in balans te houden.

Er zijn dus positieve resultaten te behalen als we bijvoorbeeld kijken naar:

 1. Hoeveel suiker er in de voeding zit
 2. Wat doe je aan lichaamsbeweging
 3. Is er veel stress en hoe ga je daarmee om
 4. Hoe gaat het slapen
 5. Zelfwaardering en relaties

Elke levensfase vraagt specifieke aandacht omdat elke vrouw anders reageert op hormoonschommelingen.

Een paar belangrijke hormonen :

 1. Cortisol: het stresshormoon
 2. Insuline: het opslaghormoon
 3. Melatonine: het slaaphormoon
 4. Oestrogeen: het vrouwenhormoon
 5. Progesteron: het zwangerschapshormoon
 6. Thyroxine: het stofwisselingshormoon

Consult

Tijdens een consult luister ik naar jouw verhaal en geef ik uitleg over de veranderingen in je lichaam en de bijbehorende klachten, waarbij ik je adviseer over mogelijke oplossingen.